top of page

Η έννοια της Ροής της <<ζώνης>>.

Η εμπειρία της ροής.

Η ροή είναι μια πνευματική κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εκτελεί μια εργασία με αβίαστη ροή, αυτοσυγκέντρωση και αδιάλλειπτη κατεύθυνση, ευχαρίστηση και αποτελεσματικότητα. Κατά την διάρκειας της Ζώνης μπαίνουμε σε μια διαδικασία ολοκληρωτικής απορρόφησης σε αυτό που κάνουμε σε ψυχολογικό, σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Η έννοια της Ροής αναφέρθηκε για πρώτη απο τον πολύ γνωστό ψυχολόγο Mihály Csíkszentmihályi που επηρέασε τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές του Νευρογλωσσικού προγραμματισμού NLP και της Gestald.

Σύμφωνα με τον Csikszentmihalyi η Ροή είναι ολοκληρωτική προσήλωση σε μια εργασία. Είναι μια ατομικά εκφρασμένη πολυεπίπεδη θεώρηση της θέσης μας σε σχέση με την εργασία που καλούμαστε να πράξουμε και ίσως η απόλυτη έκφραση τουσυναισθηματικού μας κόσμου στην υπηρεσία του μυαλού της πρακτικής της ικανότητας να πράττουμε και να μαθαίνουμε.

 

 

εκρηκτικό μασάζ για επαγγελματιες αθλητές

Κατά την διάρκεια της εμπειρίας της ροής τα συναισθήματα δεν είναι απλά εστιασμένα στο αποτέλεσμα αλλά γεμάτα ενέργεια πληρότητα και θετικότητα, ένα είδος πίστης και εμπιστοσύνης ότι θα πετύχουμε. Η αντίθετη κατάσταση είναι η ανησυχία το στρες, η κατάθλιψη που μας εμποδίζουν να φτάσουμε στα όρια της << ζώνης>> έννοια που αναφέρεται στην ικανότητα να είναι κάποιος <<ένθεος>> κατά τους Αρχαίους Έλληνες. Μια κατάσταση απόλυτης δύναμης και πνευματικότητας που όμως εκφράζεται στον υλικό μας κόσμο και επιτρέπει στο άτομα να <<κυριαρχεί>> (ψυχολογία) στον εαυτό του και το περιβάλλον του. Η έκφραση της Ροης είναι αβίαστη ροή ενέργειας και χαράς σχετικά με την εργασία παρόλο που παρακάτω εκφράζεται μόνο ως η απρόσκοπτη συγκέντρωση σε μια συγκεκριμμένη εργασία χωρίς παρεμβολλές απο το εξωτερικό περιβάλλον η το ίδιο το άτομο εσωτερικά-αναφέρεται ότι το συναίσθημα δεν εμπλέκεται αλλά τελικά κατόπιν μελετών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Η κατάσταση της Ροής-Ζώνης έχει πολλά όμοια χαρακτηριστικά όπως η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων (θετικά χαρακτηριστικά). Παρόλα αυτά η υπερσυγκέντρωση δεν αποτελεί πάντα θετικό χαρακτηριστικό π.χ. το να παίζει κανείς συνεχώς παιχνίδια στον υπολογιστή δεν βελτιώνει πάντα τις δυνατότητες του γιατί <<ξοδεύει πολύ ενέργεια>> ούτε γίνεται πάντα καλύτερος αν δεν συνάδει αυτό με τον συναισθηματικό του κόσμο.Υπάρχουν περιπτώσει που η υπερσυγκέντρωση μπορεί να απορροφήσει αρνητικά ένα άτομο να ξεκινάει κάποια σχέδια αλλάνα μην τα ολοκληρώνει ή και να πιαστεί στα δίχτυα της πολυπραγμωσύνης.

Στην καθωμηλουμένη γενικά η Ροή η μια ανάλογη κατάσταση περιλαμβάνει : να ζείς την στιγμή,παρών μέσα στην ζώνη,συνεχώς συνδεδεμένος αλλά και προστατευμένος σε μια αβίαστη ηρεμία ενέργεια πνευματική κατάσταση, απόλυτα ξύπνιος και συνειδητός με το περιβάλλον σου με μια κατανόηση, αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά στην εργασία που εκτελείς, απόλυτα συγκεντρωμένος να νιώθεις την καρδιά σου σαν να κυλάει ένα ρυάκι απο φως μέσα σου και να σε τροφοδοτεί συνεχώς ενέργεια.

 

 

 

Η έννοια της Ροής περιγράφεται κατά την διάρκεια της ζωγραφικής του Μικαλάντζελο στην Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό απο τους βοηθούς του.  Λέγεται ότι ήταν τόσο απορροφημένος απο την δουλειά του που πέρασαν ημέρες πριν φάει και κοιμηθεί εως ότου λιποθυμήσει απο την εξάντληση. Αφού ξεκουράστηκε ξαναμπήκε σε κατάσταση ροής και το ίδιο επαναλήφθηκε αρκετές φορές με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο στο τέλος της ολοκλήρωσης του έργου!

Στον αθλητισμό ο Bruce Lee στο βιβλίο του Tao of Jeet Kune Do  καιι σε μια εκπληκτική συνέντευξη την οποία βλέπετε εδώ μιλάει για μια παρόμοια κατάσταση.Δείτε το και νιώστε το...“Be like water ...Empty your mind, be formless. Shapeless, like water. If you put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle and it becomes the bottle. You put it in a teapot, it becomes the teapot. Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend.

Ο Bruce Lee μιλούσε για μια παρόμοια κατάσταση αβίαστης προσαρμογής στην κίνηση του σώματος  κατά την διάρκεια ασκήσεων πολεμικών τεχνών. Στο βιβλίο του αναφέρεται στην συνεχή ροή  εκτέλεσης μια κίνησης.

θεραπευτικό μασάζ απο τον αλέξανδρο

Χαρακτηριστικά της Ροης-Ζώνης

Ο Nakamura  και ο Csíkszentmihályi αναγνωρίζουν τους παρακάτω έξι παράγοντες εμπειρικά όταν είμαστε στην Ζώνη

1.     Ισχυρή προσήλωση στο παρόν

2.     αβίαστη εκτέλεση εργασίας

3.     ένα είδος χάσιμο-απώλειας του <<κακού >> συνειδητού που μας αποσπά με στρες και προβλήματα

4.     βεβαιότητα ελέγχου πάνω στην κατάσταση και το περιβάλλον (κυριαρχία)

5.     στρέβλωση της υποκειμενικής εμπειρίας του χρόνου, συνεχής καμπυλωτή ροή χρόνου

6.     εμπειρία της δραστηριότητας ως εγγενώς επιβράβευση (προοληπτική νίκη), που αναφέρεται επίσης ως αυτοτελής εμπειρία αυτοολοκλήρωσης

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζονται και ως αυτοτελή και ανεξάρτητα αλλά μαζί αποτελούν ισχυρή απόδειξη της Ροής που είναι χαρακτηριστικό των Πρωταθλητών σύμφωνα με Αμερικανικές μελέτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το τι ένιωθαν οι νικηφόροι αθλητές πριν αγωνιστούν.

 

Απο τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις είναι ίσως εκείνη του φημισμένου μουσικού Ρόμπερτ Σούμαν:το 1840 ήταν <<η χρονιά των Λιντ>>,η οποία χαρακτηρίστηκε απο μια πραγματική δημιουργική καταιγίδα, τότε που ο συνθέτης έγραψε 130 λίντερ,ολοκληρώνοντας κατά μέσο όρο μια σύνθεση κάθε δύομισι μέρες!Μεταξύ της 24ης Μαίου και της 1ης Ιουνίου εκείνου του χρόνου, ο Σούμαν έγραψε τα 20 λίντερ στο θέμα της Heine,με την ίδια ταχύτητα που θα τα μετέγραφε ένας έμπειρος αντίγραφεας. Το 1841 σύνθεσε μια ολόκληρη συμφωνία σε τέσσερις μόλις μερές. Σ αυτές τις φάσεις εξαίρετης παραγωγικότητας η ψυχική του αγαλίασση είχε φτάσει στα ουρανιά, με αποτέλεσμα να γράφει:Υπάρχει τέτοια ζωντάνια στην ψυχή και το πνευμά μου που η ζωή αναβλύζει και ξεχύνεται ολόγυρα μου απο χιλιάδες πήγες.

 

Ο Μηχανισμός της Ροής.

Σε κάθε δευτερόλεπτο συνεχείς πληροφορίες ή συναισθήματα ρέουν στην κυριολεξία μέσα στο άτομο και το παρασυμπαθητικό σύστημα αυτόματων λειτουργιών που είναι υπεύθυνο για την αναπνοή, την αιμάτωση, την συνεχή υποστήριξη γίνεται ΕΝΑ με το συνειδήτο και ενοποιούνται για την αβίαστη εκτέλεση μιας ορισμένης εργασίας. Οι Ψυχολογοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να αφομοιώσουμε συγκεκριμένο αριθμό πληροφοριών κάθε φορά.

Σύμφωνα με την μελέτη του Mihaly's το 1956 αυτός ο αριθμός πληροφοριών σε υπολογιστική ισχύ είναι  126 bits ανά δευτερόλεπτο. Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικά μεγάλο για τις ικανότητες του εγκεφάλου μας τόσο σε ταχύτητα όσο και σε όγκο δεδομένων αλλά έτσι είναι.Ο εγκέφαλος μας είναι εκπληκτικό εργαλείο. Ακόμα και μια απλή συνομιλία απαιτεί 40 bits δηλαδή σχεδόν το 1/3 της υπολογιστικής ανθρώπινης ισχύς. Γι αυτόν τον λόγο όταν έχουμε μια συζήτηση δύσκολα συγκεντρωνόμαστε και σε άλλα πράγματα ταυτόγχρονα.

Για τα περισσότερα πράγματα εκτος απο αυτά που λέμε αυτόματες λειτουργίες όπως πείνα, πόνος,δίψα μπορούμε να εστιάζουμε συνειδητά εκεί που θέλουμε χωρίς πρόβλημα. Οταν όμως κάποιος είναι στην φάση της ζώνης είναι τέλεια απολυτα απορροφημένος σε μια συγκεκριμένη εργασία χωρίς να το συνειδητοποιεί τι συμβαίνει γύρω του και γίνεται ένα με την εργασία όλος του ο εαυτός ακόμα και οι αυτόματες λειτουργίες, χωρίς να επηρεάζεται απο εξωτερικούς παράγοντες όπως θόρυβους, άνθρωποι, ανάγκες σώματος, συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διαδικασία της Ροής είμαστε εντελώς απορροφημένοι απο την ίδια την εργασία με την ψυχή και το σώμα μας όπως λέμε.

 

κλειστε τα μάτια σας και απολαύστε μασάζ

Συνθήκες Ευνοικές

 

Η βασιλική οδός για την ενεργοποίηση της Ζώνης είναι το συναίσθημα. Το συναίσθημα είναι το καύσιμο που θα πυροδοτήσει μια ακολουθίας αλλαγής της θέσης μας απέναντι στα πράγματα και καταστάσεις και θα δημιουργήσει νέα επίπεδα συγχρονικότητας που θα μας φέρουν ένα είδος διαύγειας και εξωτερικών ευκολιών που θα μας βοηθούν να φτάνουμε εύκολα στον στόχο.  Για να μπούμε στην ζώνη πρέπει να μας αρέσει αυτό που κάνουμε να είναι εργο ζωής μας να το νιώθουμε και να μην έχουμε ουδετερότητα γι αυτό. Έχει παρατηρηθεί ότι δεν μπαίνουμε στην ζώνη με απλές καθημερινές εργασίες όπως βλέποντας τηλεόραση, κάνοντας ένα μπάνιο κλπ .Η Ροή είναι εκφρασμένη αγάπη για την τέχνη μας, τα όνειρα μας, την επιστήμη μας, επι γής.Τα αποτελέσματα και η αποδοτικότητα είναι πραγματικά εντυπωσιακά και πραγματικά θα ήταν ευχής δώρο να ανακαλύψουμε τα κλειδιά πρόσβασης σε αυτήν την κατάσταση  για να βελτιώσουμε την ζωή μας, την δουλειά μας, την σκέψη μας, το σώμα μας.

 

Η θεωρία της Ροής απαιτεί 3 ευνοικές καταστάσεις για να μπεί κάποιος στην Ζώνη-Flow

1.     Κάποιος πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους για μια εργασία.Αυτό προσθέτει δύναμη και συναίσθημα στην διαδικασία.

2.    Η εργασία εμπεριέχει απρόσκοπτη ροή πληροφοριών που δίνει περιθώριο στο άτομο να παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση και να διαπραγματευτει με το περιβάλλον κάθε ενδεχόμενη αλλάγή.Πχ αν φοβάται κάποιος δεν μπορεί να μπεί σε ζώνη.

3.     Πρέπει  να έχει εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να υπάρχει σωστή ισορροπία εκτέλεσης της εργασίας και βεβαιότητας της καλής απόδοσης.

Το τελευταίο εκφράζεται ώς βεβαιότητα που απορρέει απο το συναίσθημα αυτοπεποίθησης και τέλειας προετοιμασίας κοινό στους Αθλητές.

 

Το 1997, ο Csíkszentmihályi δημοσίευσε ένα γράφημα απεικονίζει τη σχέση μεταξύ των διαφαινόμενων προκλήσεων του έργου που καλούμαστε να κάνουμε και μια αντιληπτική μορφή δεξιοτήτων. Δηλαδή διαφαίνεται ο μέσος όρος και η αρχή της ζώνης με βάση τις ικανότητες μας τουλάχιστον μορφολογικά. Πχ γιατί ένας αθλητής επι κοντό πρέπει να έχει ψηλά πόδια ή χέρια και αν αυτό επηρεάζει την ικανότητα ο ίδιος να μπαίνει πιο εύκολα στην ρο΄σε σχέση με κάποιον άλλον.
Αρκετά προβλήματα αυτού του μοντέλου έχουν συζητηθεί στη βιβλιογραφία. Το ένα είναι, ότι δεν εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ικανότητας να ξεπερνάμε προκλήσεις και τις δεξιότητες που υποτίθεται ότι προέχει κάποιος και είναι η κεντρική προϋπόθεση για την εμπειρία της ροής. Τα άτομα με χαμηλό μέ
σο επίπεδο των δεξιοτήτων και υψηλό μέσο επίπεδο των προκλήσεων-πρωταθλητισμός (ή το αντίστροφο) δεν υποφέρουν αναγκαστικά μια τακτοποίηση μεταξύ των δεξιοτήτων και τις προκλήσεις (και εδώ υποπτευόμαστε το συναίσθημα και τον ενθουσιασμό), όταν και οι δύο είναι πάνω από το ατομικό μέσο όρο το.  Επιπλέον, μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι έυκολες προκλήσεις-εργασίες, που ξεπεράστηκαν από την ικανότητα σχετίστηκαν με την απόλαυση, τη χαλάρωση, και την ευτυχία,  θεωρία που αντιτίθεται στην ΡΟΗ που απαιτεί σημαντικό βαθμό δυσκολίας-πρωταθλητισμού. Τελικά όμως επειδή το θέμμα είναι αξιακό μπορεί για εμένα οι σχολικοί αγώνες να είναι συναισθηματικά πιο σημαντικοί απο το εθνικό πρωτάθλημα γιατί θα με δούν οι συμμαθητές μου και αυτό προσθέτει ποιοτική αξία στο συναίσθημα δηλαδή πρόσβαση στην ΡΟΗ.
Σύμφωνα με τον Schaffer (2013) προτείνει 7 συνθηκών ροής:
1. Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε
2. Γνωρίζοντας πώς να το κάνουμε
3. Γνωρίζοντας το πόσο καλά κάνετε
4. Γνωρίζοντας πού να πάει (αναπροσαρμογή κατεύθυνσης)
5. Υψηλες διαφαινόμενες προκλήσεις
6. Υψηλές αντιληπτικές δεξιότητες
7. Ελευθερία από περισπασμούς
Ο Schaffer δημοσίευσε επίσης ένα μέτρο, το Flow Κατάσταση Ερωτηματολόγιο (FCQ), για τη μέτρηση κάθε ένα από αυτά τα 7 συνθηκών ροής για κάθε συγκεκριμένη εργασία ή δραστηριότητα.


Προκλήσεις για την Παραμονή στην Ζώνη.
Μερικές από τις προκλήσεις που μας εμποδίζουν να παραμείνουμε στη ροή είναι η απάθεια, η πλήξη και το άγχος. Όντας σε μια κατάσταση απάθειας χαρακτηρίζεται, όταν οι προκλήσεις είναι χαμηλή αξίας για εμάς και το επίπεδο δεξιοτήτων του ατόμου είναι χαμηλό παράγει μια γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για το έργο.Κοινώς δεν μας αρέσει! Η πλήξη είναι μια ελαφρώς διαφορετική κατάσταση σε ότι συμβαίνει, όταν οι εργασίες είναι χαμηλής αξίας, αλλά το επίπεδο δεξιοτήτων του ατόμου υπερβαίνει αυτές τις προκλήσεις που προκαλεί κάποιον να αναζητά υψηλότερες προκλήσεις. Τέλος, μια κατάσταση άγχους συμβαίνει όταν οι προκλήσεις είναι τόσο υψηλές ώστε να υπερβαίνουν το επίπεδο ικανότητων και προκαλεί  μεγάλη αγωνία και ανησυχία. Σε γενικές γραμμές οι προκλήσεις πρέπει να ταιριάζουν με το επίπεδο δεξιοτήτων του ατόμου η έτσι να νομίζει διότι κανείς δεν προεξοφλεί την νίκη και την επιτυχία.

 

 

 

 

ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗ, Η έννοια της Ροής και η σύνδεση με το σύμπαν, πως επηρεάζουμε το σύμπαν απο την πλευρά της Νευρολογίας.Η θεωρία των ΠΑΝΤΩΝ απο την ανθρώπινη διάσταση και η σημασία του ΠΩΣ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ.

οφέλη του καλού μασάζ

Η αυτοτελής προσωπικότηταΟ Csikszentmihalyi υπέθεσε ότι τα άτομα με  συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να είναι καλύτερα σε θέση να επιτύχουν τη ροή πιο συχνά από ό, τι το μέσο άτομο. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας περιλαμβάνουν περιέργεια, επιμονή, χαμηλό εγωκεντρισμό με αποδοχή του εαυτού μας στον κόσμο, και ένα υψηλό ποσοστό εκτέλεσης των δραστηριοτήτων μόνο για εγγενείς λόγους. Άτομα με τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας λέγεται ότι είναι autotelicpersonality -αυτοτελή δηλαδή αυτόφωτα τρόπον τινά.Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για τη αυτοτελή προσωπικότητα, αλλά τα αποτελέσματα από τις λίγες μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι πράγματι μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στη ροήαπό ότι άλλοι. Ένας ερευνητής (Abuhamdeh, 2000) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μια αυτοτελή προσωπικότητα έχουν μια μεγαλύτερη προτίμηση για "δυναμισμό-δράση-ευκαιρία, σε καταστάσεις υψηλών δεξιοτήτων(δύσκολες) που θα τους τονώσει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη» σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν μια αυτοτελής προσωπικότητα. Είναι τόσο μεγάλη η πρόκληση, που χαίρονται σε καταστάσεις υψηλού δεξιότητες(δυσκολίας-πίεσης) που οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εισέλθουν τεχνητά και απο ανάγκη και στην κατάσταση της ροής.Η ροή γίνεται πρωταρχική ανάγκη και λαμβάνει θέση των άλλων αναγκών όπως οι βιολογικές.Πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι η ισορροπία μεταξύ των δεξιοτήτων του ατόμου και των απαιτήσεων του έργου (σε σύγκριση με την πλήξη και την υπερφόρτωση) προκαλούν μόνο την εμπειρία της ροής σε άτομα που χαρακτηρίζονται από μια εσωτερική πηγή ελέγχου ή τη συνήθη προσανατολισμό δράσης (άνθρωποι που έχουν την εμπειρία της Ροής είτε ανβάζει την αδρεναλίνη τους είτε όχι αποκτούν δέσμευση για αυτήν την κατάσταση όπως και οι ναρκομανείς, αλκοολικοί) .  Η δύναμη που αναπτύσει κάποιος στην Ροη μπορεί να είναι ένα συνεχές ήσυχο κελάρισμα ή ένας καταρράχτης που συνεπαίρνει την ψυχή μας και ανοίγει διάπλατα τςι πόρτες του νου και της κατανόησης αυτού του κόσμου-savoire faire, savoire etre.

Η ροή στις ομάδες ανθρώπων.
Ψυχολογία όχλου.
Ο Csikszentmihalyi προτείνει διάφορους τρόπους  για μια ομάδα να μπορούν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε κάθε μέλος επιτυγχάνει ροή. Τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας ομάδας περιλαμβάνουν:
 Δημιουργικές  χωροταξικές  ρυθμίσεις σε ένα χώρο εργασίας που αυξάνουν την κυκλική δράση: Καρέκλες, ειδικά τοποθετημένες, χωρίσματα τοίχων και προσωπικός χώρος που προστατεύει μεν τον προσωπικό χώρο αλλά δεν περιορίζει,, διαγράμματα εργασίας, αλλά όχι τετράγωνοι πίνακες. Έτσι εργάζονται κατά κύριο λόγο κυκλικά στέκονται κυκλικά με αποτέλεσμα η σκέψη και η φιλοσοφία να κινούνται κυκλικά και να διευκολύνεται η ροή.
Προτείνουν λοιπόν μια άλλη ανάλαφρη και δημιουργική θεώρηση του χώρου.

Σχεδιασμός χώρου όπως μια παιδική χαρά:  Π.χ. σχεδιασμός παραγωγή, διακίνηση, μαρκετινγκ εξυπηρέτηση πελατών σχεδισμένα με έθκολη ροή ανάμεσα στα τμήματα με καπύλες και διαγράμματα στόχων στους τοίχουε και στα γραφεία με συνεχή ροή της πληροφορίας με οθόνες, λίγες πόρτες εμπόδια, κλίμακες στο πάτωμα με αλλαγές επιπέδων.

Group target focus

Αναφορά σε ένα πρότυπο ένα κεντρικό σημείο δύναμης τησ ροής (μπορεί να είναι ο κανονισμός της εταιρείας η ένα στέλεχος).

Αύξηση της αποδοτικότητας μέσω της απεικόνισης
Χρηση των διαφορών των συμμετεχόντων ως ευκαιρία, και όχι ως εμπόδιο.
Εφαρμογές

Μόνο ο Csikszentmihalyi(είναι τόσο τολμηρός) φαίνεται να έχει δημοσιεύει προτάσεις για εξωγενείς εφαρμογές της έννοιας της ροής, όπως οι μέθοδοι σχεδιασμού για παιδικές χαρές για να δημιουργήσειι την εμπειρία ροής. Άλλοι επαγγελματίες της έννοιας της ροής  επικεντρώνονται σε σχετικά εγγενείς εφαρμογές, όπως η πνευματικότητα, τη βελτίωση των επιδόσεων, ή αυτοβοήθεια. Εκδοχές της διαδικασίας της ροής του Csikszentmihalyi  υπάρχουν για να βελτιώσει κάποιος τις επιδόσεις του σε διάφορους τομείς, όπως τις επιχειρήσεις, αυτοσχεδιασμού, στο πιάνο, αθλητική ψυχολογία,, προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, και standup comedy. Η δουλειά του έχει επίσης έχει να κάνει με την μέτρηση της ορμής του δότη.The New Science of Philanthropy Education.

 


Εκπαίδευση
Ένα μικρό παιδί ζωγραφίζει.....

Στον τομέα της εκπαίδευσης, υπάρχει η έννοια της επανάληψης (μητηρ μαθήσεως όπως έλεγαν οι Αρχαίοι), η οποία φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτή την τεχνική. Σε αυτό το Csikszentmihalyi  αναφέρει ότι overlearning επιτρέπει το μυαλό να επικεντρωθεί στην απεικόνιση την επιθυμητή απόδοση ως μοναδική, ολοκληρωμένη δράση αντί για ένα σύνολο των δράσεων. Προκλητικές αναθέσεις που (ελαφρώς) τεντώσει τις δεξιότητες ενός ατόμου να οδηγήσει σε ροή. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο του Montessory είδαμε ότι πολλοί μαθητές ερχόνταν στην κατάσταση της ζώνης. Η μέθοδος Μοντεσσόρι επιμένει στην ελευθερία και την επιλλογή του μαθητή σε συγκεκριμμένο χωρωταξικό περιβάλλον και τάξεις διαφορετικών ηλικιών που στόχο έχουν την ανταλλαγή ενέργειας και πληροφοριών σε ένα περιβάλλον σεβασμού της παιδικής φύσης και ανάπτυξης ελευθεριότητας.

Μουσική

Οι μουσικοί και ειδικά οι Σολίστες έρχονται συχνά στην κατάσταση μοναδικής έμπνευσης και ροής. Έχει παρατηρηθεί ότι πιανίστες σε κατάσταση ροής εναρμονίζουν τους χτύπους της καρδιάς τους με το μουσικό κομμάτι που παίζουν, την πίεση αίματος όπως και οι μυς του προσώπου τους.Όταν ένας πιανίστας εισέρχεται σε κατάσταση ροής η πίεση αίματος πέφτει, η καρδιά του ηρεμεί και οι μυς του προσώπου του χαλαρώνουν. Πηγαίνει λοιπόν σε μια μοναδική κατάσταση απρόσκοπτης προσοχής στην συγκεκριμμένη εκτέλεση του μουσικού έργου που αναλαμβάνει με ηρεμία σχεδόν αυτόματα. Το ίδιο νοιώθουν ντραμερς και κιθαρίστες εκφράζοντας αυτήν την κατάσταση ως <<getting in to the groove>>.

 

Αθλητισμός

Μια κατάσταση αβίαστης εκτέλεσης της κίνησησ, σχεδόν αυτόματης χωρίς ανησυχία για το αποτέλεσμα με μια βαθιά αίσθηση γλυκήτητας και ηρεμίας νοιώθει ένας αθλητής πριν τον αγώνα και κατά την διάρκεια αυτού. Η αναπνοή, η κίνηση του σώματος συγχρονίζονται και γίνονται η ίδια η ύπαρξη και η σκέψη του αθλητή που μοναδικό στόχο έχει την νίκη. Ο Timothy Gallwey's στο βιβλίο του <<inner game>> αναφέρει για το γκολφ και το τέννις την προπόνηση του μυαλού αρχικά για να γίνει κάποιος Ολυμπιονίκης. Στις πολεμικές τέχνες χρησιμοποιούν διαλογισμό πρίν την μάχη για να μπούν σε κατάσταση ζώνης ενώ στην προπονητική όλοι μιλάνε για αυτήν την εξαιρετική δυναμική που αναπτύσσεται ενστικτωδώς στους καλά προπονημένους αθλητές και τους βάζει σε μια νέα διάσταση απόδοσης σαν να μπαίνουν σε έναν άλλον άχρονο κόσμο και να ελέγχουν το χρονόμετρο και να το κυριεύουν.

 

Θρησκεία

Εδώ και αν υπάρχει υλικό για να περιγράψουμε την έννοια της ροής στις Ανατολικού τύπου θρησκείες όπως ο Βουδισμό, ο Ταοισμός, οι Σούφοι που μιλάνε για τον μηδενισμό του εαυτού και την ένωση με το όλον με σκοπό την ένωση με το θείο και την κυριαρχία εαυτού και περιβάλλοντος. Πόσες τεχνικές όσοι και οι αμέτρητοι θεοί των ανθρώπων όλα για την εξέλιξη και την ανύψωση του ανθρώπου σε πνευματικό επίπεδο. Αυτήν την υπέροχη κατάσταση που πλυμηρίζει η ψυχή μας απο ευδαιμονία και ενέργεια που συναντάται σχεδόν παντού απο το Ιερό Λόμι Λόμι μασάζ μέχρι το Ται μασάζ, την Ικεμπάνα, το Αικίντο και την φιλοσοφία του Ελ Κατιρ(Υπηρέτης του Θεού) στο Ισλαάμ. Όπως είπαμε και παραπάνω στην Αρχαία Ελλάδα αυτοί ήταν οι ένθεοι ή στα ορφικά ανααφέρεται η ιερή μανία που δίνει υπερφυσικές θεικές ικανότητες σε έναν πιστό.

 

Αρχικό Κείμενο.Διάνθιση Κειμένου Κυριάκης Α. Κ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flow_%28psychology%29

                                                                                                                                                                                    Ανακαλύψτε  το ολιστικό μασάζ σώματος, τη Ρεφλεξολογία, το μασάζ αισθητικής, το Αθλητικό μασάζ, το Σουηδικό μασαζ, την αρωματοθεραπεία, το Deep tissue, το ενεργειακό μασάζ με κρυστάλλους, το μυοχαλαρωτικο μασαζ, το λομι λομι.                                                                                                                                                                                                     

bottom of page