top of page

Ευεργετικά οφέλη του μασάζ!

 

Το μασάζ σώματος δεν έχει να κάνει με πολυτέλεια, όπως πολλοί νομίζουν λανθασμένα, αλλά αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θεραπείας και χαλάρωσης. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσετε την αντοχή και την ενέργειά σας. Είναι τόσο σημαντικά τα οφέλη του στην αποτοξίνωση του οργανισμού στην οξυγόνωση που χρειάζονται οι μύς και στην αναδόμηση των κυττάρων και όλων των οργάνων του σώματος που στον δυτικό κόσμο οι άνθρωποι κάνουν μασάζ κάθε εβδομάδα.Το μασάζ δεν είναι πολυτέλεια ούτε συνδέεται απαραιτήτως με πολυτελή σπά αλλά καθημερινή συνήθεια και αναγκαιότητα. Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή θεραπείας και χαλάρωσης του σώματος, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, το μασάζ αποτελούσε για αρκετούς πολιτισμούς ανάμεσα τους και ο Αρχαιοελληνικός, μια πολύ σημαντική θεραπεία για την επίτευξη της ισορροπίας στο σώμα και το πνεύμα, προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα εσωτερικά όργανα. Τελευταία όμως, η θετική του επίδραση, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα, εκτιμάται από όλo και περισσότερα και η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς, ως μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, εναλλακτική θεραπεία. Το μασάζ χρησιμοποιείται ως μέσο αναζωογόνησης και ευεξίας, μείωσης του πόνου, του άγχους και του στρες αλλά και για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, για να καταπραΰνει σωματικούς πόνους, αλλά και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και νευρικά προβλήματα. Η ιατρική κοινότητα δέχεται τις ευεργετικές επιπτώσεις του μασάζ και περιλαμβάνει αυτές τις μεθόδους, σαν αναπόσπαστο μέρος της περίθαλψης. Δείτε συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη του μασάζ για την υγεία:

 

Μειώνει την συχνότητα των ημικρανιών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ διαπίστωσαν ότι εκείνοι που υπέφεραν από εξουθενωτικές ημικρανίες, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερες κρίσεις και πιο ξεκούραστο ύπνο μετά από μια θεραπεία μασάζ. Μάλιστα, τα αποτελέσματα διαρκούσαν αρκετές εβδομάδες.

 


Μειώνει το σωματικό πόνο

Έχει παρατηρηθεί ότι το μασάζ σε μια πληγείσα περιοχή, μπορεί να μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η ιδέα αυτή ονομάζεται «Θεωρία Ελέγχου της Πύλης». Η πορεία των σημάτων πόνου, ξεκινά από την πληγείσα περιοχή, προχωρά στο νωτιαίο μυελό και καταλήγει στον εγκέφαλο. Όταν η πληγείσα περιοχή τρίβεται, άλλα ερεθίσματα φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του ίδιου νεύρου, γεγονός που εμποδίζει τη μετάδοση του σήματος πόνου κι έτσι το αίσθημα πόνου μειώνεται. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2003 έδειξε ότι το μασάζ λειτούργησε καλύτερα από το βελονισμό ή παρεμβάσεις στο νωτιαίο μυελό, στη συνεχιζόμενη οσφυαλγία, μειώνοντας την ανάγκη για παυσίπονα κατά 36%.

Μειώνει το στρες

Με το μασάζ δίνεται η σωστή πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, προκειμένου να επιτευχθεί χαλάρωση. Το σύστημα των νεύρων είναι διασυνδεδεμένο και έτσι όταν ένα σημείο πίεσης μπλοκάρει ένα νεύρο, επηρεάζονται και τα υπόλοιπα νεύρα. Το μασάζ βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των σημείων πίεσης, με αποτέλεσμα να φεύγει το στρες. Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ μειώνει τα επίπεδα της στρεσογόνου ορμόνης, κορτιζόλης, μέχρι και κατά 50%, ενισχύοντας παράλληλα τις ορμόνες που δημιουργούν το αίσθημα ευχαρίστησης, σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Αυτό συντελεί στο να καταπραΰνονται τα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης. 

χααλαρωτικό μασάζ


Χαλαρώνει τους μυς

Ο σωματικός πόνος οφείλεται συχνά στην πίεση από τη δουλειά, τη λανθασμένη στάση του σώματος και την ένταση της καθημερινής ζωής. Η ένταση στους μυς και η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο. Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος εμποδίζει την παροχή οξυγόνου στους μυς και αυτό δημιουργεί το αίσθημα του πόνου στο σώμα. Το μασάζ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης από τους μυς διευκολύνοντας την παροχή οξυγόνου και συντελώντας στη γρηγορότερη επανάκαμψη τους. Όπως υποστηρίζουν θεραπευτές μασάζ, όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο που οφείλεται σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία, δισκοπάθεια, εκφυλιστικές αρθρώσεις κ.α. μπορούν να βρουν ανακούφιση μετά από λίγες μόνο συνεδρίες.

Αυτό οδηγεί σε μείωση του σωματικού πόνου.

Προσθέτει υγιή λάμψη στο δέρμα

Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των, ζωτικής σημασίας, θρεπτικών ουσιών σε όλα τα κύτταρα. Έτσι επιτυγχάνεται υγιής λάμψη στο δέρμα. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία του μασάζ, τα νεκρά κύτταρα αφαιρούνται και η επιδερμίδα ανανεώνεται και γίνεται πιο λαμπερή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μασάζ ενισχύει τη ροή αίματος, κάνοντας το πρόσωπο να δείχνει υγιές και λαμπερό. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης, καθώς διευκολύνει τη λεμφική παροχέτευση, απομακρύνει δηλαδή τις τοξίνες από τα κύτταρα, ώστε τα θρεπτικά συστατικά να μπορούν να δράσουν μέσα σε αυτά.

Προσφέρει ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο.

Όπως υποστηρίζουν θεραπευτές μασάζ, όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο που οφείλεται σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία, δισκοπάθεια, εκφυλιστικές αρθρώσεις κ.α. μπορούν να βρουν ανακούφιση μετά από λίγες μόνο συνεδρίες.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Το τακτικό μασάζ, ηρεμεί το μυαλό και αυτό βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, το σώμα βρίσκεται σε χαλαρωτική θέση, κάτι που συντελεί σε μια γενικότερη ηρεμία. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το μασάζ αυξάνει τα κύματα του εγκεφάλου που συνδέονται με βαθύ ύπνο. Γι’ αυτό και είναι εύκολο να αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια του μασάζ.

Βελτιώνει την στάση του σώματος μυοσκελετικά

Μέρος του μασάζ είναι συνεδρίες και λαβές χειροπρακτικής. Γι αυτό πρέπει να απευθείνεστε σε άτομα με πιστοποιημένη εμπειρία και γνώσεις για να έχετε σε μικρό αριθμό συνεδριών τα μέγιστα οφέλη μιας συνεδρίας μασάζ. Η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης λόγω μηχανικών προβλημάτων επηρεάζει τη λειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Διάφορες αιτίες περιορίζουν τη σωστή κίνηση των σπονδύλων, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται και να εκφυλίζονται οι σπονδυλικές αρθρώσεις, οι μύες να δυσλειτουργούν και τα σπονδυλικά νεύρα να πιέζονται και να ερεθίζονται.

μασάζ για πρωταθλητές
μασάζ σε αθλητές
ξεχωριστό μασάζ

Έτσι, η μη ευθυγράμμιση των σπονδύλων είναι μια από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου εκφυλισμού του νευρομυοσκελετικού συστήματος και των συνεπειών αυτού, όπως Αυχενικό Σύνδρομο, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες και άλλα.

Η χειροπρακτική χρησιμοποιεί τις ανατάξεις (ήπια τεχνική επαναφοράς της σπονδυλικής στήλης στην ορθή τροχιά κίνησης) ώστε να κινηθούν πιο εύκολα οι αρθρώσεις, να μειωθεί ο ρυθμός εκφυλισμού τους, να λειτουργήσουν οι μύες και το κυριότερο να απελευθερωθούν τα σπονδυλικά νεύρα, αντιμετωπίζοντας έτσι τα αίτια των συμπτωμάτων.

Ο χειροπράκτης, με ειδικούς θεραπευτικούς χειρισμούς (ανατάξεις) στη σπονδυλική στήλη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του όλου συστήματος, ώστε το σώμα να μπορεί να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανακαλυφθούν κάθε είδους 'σιωπηλές' - αρχόμενες δυσλειτουργίες και να προληφθούν σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις σε σπόνδυλους, μύες και νεύρα.

μασάζ και πατήματα
Ινδικό μασάζ κεφαλής

Τι μπορεί να θεραπεύσει

  • Προβλήματα της μέσης (Οσφυαλγία, Δισκοπάθεια, Δισκοκήλη κ.α.)

  • Προβλήματα του αυχένα (Αυχενικό σύνδρομο, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ζαλάδες κ.α.)

  • Προβλήματα της στάσης του σώματος (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση).
Ενισχύει το εύρος της κίνησης

Το μασάζ αυξάνει το εύρος των κινήσεών μας κι έτσι μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών. Οι συχνές συνεδρίες μασάζ δημιουργούν ελαστικότητα στους σφιχτούς μυϊκούς ιστούς, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

 

Αυξάνει την ενέργεια

Τα συχνά μασάζ οδηγούν στην αναζωογόνηση της ενέργειας του σώματος. Το σώμα χαλαρώνει, σα να βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου, κατά τη διάρκεια του μασάζ. Αυτή η διαδικασία χαλάρωσης αυξάνει την δύναμη του σώματος, για ολόκληρη την ημέρα. Επίσης, η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που επιτυγχάνεται με το μασάζ, αυξάνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, κάτι που έχει αντίκτυπο στο συνολικό επίπεδο ενέργειας.

Κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό. Θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά από ορισμένα μασάζ όπως αρωματοθεραπεία και deep tissue για μία μέρα έχετε διούρηση που βοηθάει απίστευτα τον οργανισμό. Αποβάλει τοξίνες ο οργανισμός  καθαρίζει , τα νεφρά ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα την ολική βελτίωση του οργανισμού.

 

Μασάζ για αθλητές και άτομα που κάνουν χειρονακτικές εργασίες και κουράζονται πολύ.

 Απαραίτητο είναι το μασάζ για τους αθλητές ή άτομα που κάνουν μηχανικές κινήσεις για να προετοιμάσουν το σώμα, να προφυλάξουν από τραυματισμούς, να κάνουν συντήρηση και να προετοιμάσουν πριν τον αγώνα. Τα οφέλη του μασάζ περιλαμβάνουν τη βελτίωση της κυκλοφορίας , χαλάρωση των μυών και την ταχύτερη επούλωση . Υπάρχουν τέσσερα είδη μασάζ που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον αθλητή αλλά το εύρος για ένα καλό μασάζ είναι πραγματικά μεγάλο. Μασάζ για τους αθλητές προφυλάσσει από τραυματισμούς , διατηρεί την υγεία και βοηθήματα αποκατάστασης του σώματος από το άγχος της κατάρτισης και της απόδοσης . Η θεραπεία μασάζ προσφέρει τόσα πολλά οφέλη ότι είναι ένα σεβαστό επάγγελμα , και επαγγελματικές ομάδες χρησιμοποιούν συχνά οι θεραπευτές πλήρους απασχόλησης . Μασάζ μερικές φορές είναι πολύ συγκεκριμένες , ανάλογα με το τον αθλητισμό . Το άθλημα καθορίζει τους μυς και τους ιστούς που κάνουν την περισσότερη εργασία . Λόγω των διαφορών αυτών , υπάρχουν ειδικές τεχνικές μασάζ για τη θεραπεία κάθε όπως βαθύ μασάζ ιστού που εφαρμόζεται βαθιά πίεση των υποκείμενων μυών , χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές μασάζ . Υπάρχει το μασάζ συμπίεσης που χρησιμοποιεί ρυθμική συμπιέσεις στους μυς για να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μαλακώσει συγκεκριμένες περιοχές ιστού . Το σημείο ενεργοποίησης μειώνει μυϊκούς σπασμούς και τα σχέδια του πόνου με τη χρήση του αντίχειρα ή ένα συγκεκριμένο δάκτυλο σε μια ορισμένη θέση . Και το λεμφικό μασάζ ειδικεύεται στην κίνηση συσσωρευμένου υγρού , το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο , από τους ιστούς του σώματος μέσω του λεμφικού συστήματος .

                                                                                                                                                                                    Ανακαλύψτε  το ολιστικό μασάζ σώματος, τη Ρεφλεξολογία, το μασάζ αισθητικής, το Αθλητικό μασάζ, το Σουηδικό μασαζ, την αρωματοθεραπεία, το Deep tissue, το ενεργειακό μασάζ με κρυστάλλους, το μυοχαλαρωτικο μασαζ, το λομι λομι.                                                                                                                                                                                                     

bottom of page