top of page

Τι είναι ο Φυσίατρος –Ιατρός Αποκατάστασης και ο φυσιοπαθητικός.

 

 

Ο Φυσίατρος είναι γιατρός εξειδικευμένος στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, κάποτε καθαρά πολεμική ειδικότητα και απαραίτητη.

 

Ιστορική αναδρομή.

 

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση (ΦΙΑπ) είναι μια κύρια και αυτόνομη Ιατρική ειδικότητα , που δημιουργήθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των επιζώντων στρατιωτών με βαρειες αναπηρίες οι οποίοι έπρεπε να επανενταχτούν στην κοινωνία. Στην Αμερική αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ανάγκη ανάπτυξης και κατοχύρωσης της ειδικότητας αυτής προέκυψε μέσα από την εμπειρία της άσκησης της. Έτσι σήμερα ασκείται στα περισσότερα κράτη του κόσμου και εξελίσσεται μέσα από την Ιατρική έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

 

Οστεοπαθητική,φυσιοπαθητική,orientalmassage,Αρωματοθεραπεία,μυοχαλαρωτικό μασάζ,κρυσταλλοθεραπεία,βιοενέργεια, αθλητικό μασαζ,μασαζ για αντρες,deep tissue, μασάζ για αισθητική,ολιστικό μασάζ,λόμι λομι μασαζ

Στην χώρα μας η επιστήμη αυτή αναπτύχθηκε καθυστερημένα.  Από το 1972 γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να μεταφερθεί η διεθνής εμπειρία και εξέλιξη και να εδραιωθεί έτσι στην θέση που της αρμόζει.

Γιατί χρειάζεται

Καθώς

α) ο πληθυσμός γερνά,

β) οι άνθρωποι επιβιώνουν καταστάσεων που κάποτε ήταν θανατηφόρες και

γ) η ποιότητα ζωής εξελίσσεται σε σημαντικό θέμα,

η Φυσιατρική έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Στόχοι και παθήσεις που εξυπηρετεί η ειδικότητα

 

Επικέντρωση της ειδικότητας είναι η ανάκτηση της λειτουργικότητας του ασθενούς.

Η ειδικότητα εξυπηρετεί όλες τις ηλικιακές ομάδες και θεραπεύει ένα μεγάλο εύρος παθήσεων .

Οι Φυσίατροι θεραπεύουν οξύ και χρόνιο πόνο και μυοσκελετικές διαταραχές. Επίσης θεραπεύουν μωρά με γεννητικές παραμορφώσεις, κάποιον που υπέστη τροχαίο ατύχημα ή έναν ηλικιωμένο με σπασμένο ισχίο, ανθρώπους με τραυματισμό νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, ακρωτηριασμούς, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχές ούρησης , οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν χρόνια Αποκατάσταση.

Πως εξετάζουν οι Φυσίατροι

Οι Φυσίατροι χρησιμοποιούν τα ίδια διαγνωστικά εργαλεία με τους άλλους γιατρούς με την προσθήκη ειδικών τεχνικών όπως το ηλεκτρομυογράφημα, οι ταχύτητες αγωγής νεύρων, τα σωματοαισθητική προκλητά δυναμικά. Οι Φυσίατροι δεν χειρουργούν. Μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα καθώς και βοηθήματα (κηδεμόνες, νάρθηκες, αναπηρικά αμαξίδια κτλ). Χρησιμοποιούν θεραπείες όπως το ζεστό και ψυχρό, ηλεκτροθεραπείες, biofeedback, έλξεις, υπέρηχο και θεραπευτικές ασκήσεις.

Επειδή ο Φυσίατρος ενδιαφέρεται για όλους τους τομείς της Αποκατάστασης (κοινωνικό ιατρικό, επαγγελματικό), η ποιότητα της ζωής των ασθενών βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Αποτέλεσμα της ανάπτυξης της φυσιατρικής ήταν ένας νέος κλάδος η φυσιοπαθητική. Δηλαδή ένας ιατρός που λαμβάνει υπόψιν εναλλακτικές θεραπείες την διατροφή, το στυλ ζωής του ασθενούς, τις κοινωνικές συνθήκες και στόχο έχει η αυτοδιόρθωση και την αποφυγή της εγχείρησης . Δρα προοληπτικά και είναι μια αργή και εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία που κάνει χρήση της βοτανοθεραπείας, της μάλαξης και άλλων εναλλακτικών μεθόδων.Ας δούμε πως περιγράφεται αυτή η άγνωστη ειδικότητα στα επίσημα μέσα πληροφόρησης.

Η Φυσιοπαθητική (naturopathy) προσφέρει ολιστική φροντίδα υγείας αντλώντας από πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, η μέθοδος οργανώθηκε γύρω από τρεις βασικές αρχές: ο γιατρός προσπαθεί πάντα να υποβοηθήσει τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος, πρέπει να αντιμετωπίζεται η βαθύτερη αιτία της ασθένειας παρά τα συμπτώματα και, πάνω απ' όλα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο θεραπείες που δεν βλάπτουν (πράγμα που σημαίνει πως, όταν είναι δυνατόν, αποφεύγονται τα τοξικά φάρμακα και η χειρουργική).

Ο φυσιοπαθητικός γιατρός μπορεί να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο ζωής του ασθενούς, καθώς η θεωρία της φυσιοπαθητικής λέει πως τα σωματικά, ψυχολογικά, ακόμη και πνευματικά στοιχεία είναι δυνατό να συμβάλουν στην ασθένεια. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες θεραπείες, μεταξύ των οποίων ομοιοπαθητική, βοτανοθεραπεία, παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χειρισμούς στη σπονδυλική στήλη, διατροφή, υδροθεραπεία, μασάζ, συμβουλευτική και άσκηση. Οι φυσιοπαθητικοί εκπαιδεύονται για 4 χρόνια σε ειδικές ιατρικές σχολές. Τα πρώτα 2 χρόνια περιλαμβάνουν πολλά κοινά μαθήματα με τις συμβατικές ιατρικές σχολές και μαθήματα πάνω στη φυσιοπαθητική φιλοσοφία. Στα άλλα δύο, γίνεται εκπαίδευση σε φυσικές θεραπευτικές τεχνικές.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE

 

 

Αρωματοθεραπεία,μυοχαλαρωτικό μασάζ,κρυσταλλοθεραπεία,βιοενέργεια, αθλητικό μασαζ,μασαζ για αντρες,deep tissue, μασάζ για αισθητική,ολιστικό μασάζ,λόμι λομι μασαζ.

Τα νέα δεδομένα στην υγεία

Η προσαρμογή των Συστημάτων Υγείας στα νέα δεδομένα δημιουργεί νέες κατευθυντήριες γραμμές, που σκοπό έχουν την ίδρυση Κέντρων Αποκαταστασης. Η ανάπτυξη τους θα στηριχτεί από τους Φυσιάτρους-Ιατρούς Αποκατάστασης. Κι επειδή τα προβλήματα των ασθενών που έχει υπό την επίβλεψη του ο Φυσιατρος είναι πολλά και περίπλοκα , απαιτείται η συμμετοχή και άλλων επαγγελματιών Αποκατάστασης, οι οποίοι από κοινού ενεργούντες σαν ομάδα θα επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα .

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση αποτελεί μια σύγχρονη και δυναμική ειδικότητα που έχει ως σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς σαν μια ψυχοσωματική κοινωνική οντότητα .

Με ποιους άλλους συνεργάζεται ο Φυσίατρος

Ο Φυσίατρος-Ιατρός Αποκατάστασης προΐσταται μιας  ομάδας θεραπευτών όπου μετέχουν φυσιοθεραπευτές – κινησιοθεραπευτές – εργοθεραπευτές  – κλινικοί ψυχολόγοι – νοσηλευτές Αποκατάστασης – τεχνίτες κατασκευαστές ορθώσεων και προθέσεων κ.α.

 

Εκτός από αυτήν την βασική στελέχωση , σε παρά πολλές περιπτώσεις απαιτείται μια διαπανεπιστημονική συνεργασία με πολλές άλλες Ιατρικές ειδικότητες, όπως Νευροχειρουργική – Νευρολογική – Ορθοπαιδική – Παθολογική – Καρδιολογική – Ψυχιατρική – Ουρολογική και άλλες, ανάλογα με τα προβλήματα του ασθενούς.\

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον της ιατρικής αλλά και την εναλλακτικής ιατρικής είναι να αντιμετωπίζει τους ασθενείς ολιστικά, ο άνθρωπος αποτελείται απο σφαίρες όπως θα λέγανε στην Αναγέννηση την συναισθηματική, την ψυχική, την πνευματική, την ηθική κλπ και στόχος της ίασης είναι και πρέπει να είναι σε πολλά επίπεδα. Γι αυτό το στο orientalmassage-μασάζ της ανατολής και στο Εναλλακτικό Πολυκέντρο παρεμβαίνουν πολλές ειδικότητες ιατρών και θεραπευτών που κάποτε διαφωνούσαν! Θεωρούμε πια ώριμες τις συνθήκες ανταλλαγής τεχνικών ανάμεσα στους θεραπευτές πάσης φύσεως.

                                                                                                                                                                                    Ανακαλύψτε  το ολιστικό μασάζ σώματος, τη Ρεφλεξολογία, το μασάζ αισθητικής, το Αθλητικό μασάζ, το Σουηδικό μασαζ, την αρωματοθεραπεία, το Deep tissue, το ενεργειακό μασάζ με κρυστάλλους, το μυοχαλαρωτικο μασαζ, το λομι λομι.                                                                                                                                                                                                     

bottom of page