top of page

Αρωματοθεραπεία

Μασάζ και αρώματα τη φύσης τα καμώματα!

Αρωματοθεραπεία μια τέχνη τόσο παλαιά όσο και ο άνθρωπος ευρέως διαδεδομένη στα αρχαία χρόνια απο την Περσία ως το Μεξικό, την αρχαία Ελλάδα εως τα χρόνια του Ιπποκράτη ήταν γνωστό ότι τα αιθέρια έλαια είχαν ευρύτατη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή τόσο για θεραπευτικούς όσο και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Η αρωματοθεραπεια χρησιμοποιούταν όπως και σήμερα σε θρησκευτικές τελετές (μαντεία, θυσίες) και  τότε σε θεατρικές παραστάσεις.
 
Πολλά αιθέρια έλαια περιγράφονται από τον Διοσκουρίδη, μαζί με τις πεποιθήσεις της εποχής σχετικά με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, στο έργο του De Materia Medica! Είναι απίστευτη η λεπτομέρεια στην περιγραφή της αρωματοθεραπείας όπου ήταν μέρος της ιατρικής τότε. Πασίγνωστος ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος ως βοτανοθεραπευτής έφτιαξε μάλιστα την πρώτη μάσκα προσώπου για ενυδάτωση....με μέλι Τα αιθέρια έλαια και η αρωματοθεραπεία ήταν τόσο ισχυρά και σχεδόν <<μαγικά>> που υπήρχε συγκεκριμμένο επάγγελμα και βιομηχανία τότε που θα ζήλευε ο μεγαλύτερος αρωματοποιός της Γαλλίας ο μεσιέ (monsieur) Guerlain.
Στην λαική αγορά της εποχής υπήρχε πάγκος όπου πουλούσαν λουλούδια και βότανα κατάλληλα
για αρωματοθεραπεία.

 

Η αρωματοθεραπεία στην Ελλάδα

Η αρωματοθεραπεία μπήκε στην ζωή μου απο τα παιδικά μου χρόνια αλλά εντελώς τυχαία σημαντικό ρόλο έπαιξε η Γαλλία. Επιτρέψτε μου να  σας διηγηθώ ένα συμβάν απο την ζωή μου στην Γαλλία, κάτι που πραγματικά με έκανε να εκτιμήσω τους Γάλλους για το επίπεδο τους και τις παραδόσεις τους. Όταν μια Γαλλίδα γίνει 14 ετών υπάρχει μια παράδοση βασσιλική που ακολουθείται απο όλες τις Γαλλίδες μαμάδες προς τις κόρες τους. Κάνουν λοιπόν ένα ταξίδι μύησης απο όποια επαρχιακή πόλη και αν προέρχονται για να μεταβούν στο Παρίσι και να αγοράσουν μοναδικά φτιαγμένο αποκλειστικά για αυτές άρωμα απο τον Guerlain.Τα αρώματα του Guerlin είναι απλά μέν αλλά απόλυτα αυθεντικά και προέρχονται απο την Νότια Γαλλία κυρίως. Η παράδοση συνεχίζει ευλαβικά εως σήμερα απο μάνα προς κόρη και είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Γάλλοι για την αρωματοποιία. Δείτε το Βίντεο

Oι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς ενώ όλη η θεραπεία τους βασίζεται σε αρωματικά έλαια. Είναι εκπληκτική η καταγραφή και η λεπτομέρεια στα ayrvedika massages αλλά περισσότερα θα δείτε στα μαθήματα αρωματοθεραπείας. Oι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα φυτά σε συνδυασμό με το μασάζ και το βελονισμό το 3000 π.Χ.. Oι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια στην ιατρική, στην τελετουργία αλλά και για την ταρίχευση νεκρών, ενώ οι ιερείς γνώριζαν ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της μανίας και της κατάθλιψης. Είναι γνωστή η συνταγή με μπλε λωτό της Βασσίλισας Κλεοπάτρας που ξελόγιασσε 2 Καίσσαρες και άλλαξε την ροή της ιστορίας. 
 

Μια απίστευτη επίσης διαπίστωση της εποχής εκείνης στην Αίγυπτο.... σε μια επιδημία χολέρας ήταν ότι οι αρωματοποιοί που δεν αρρώσταιναν (!) λόγω του ότι τα αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Στην Περσία σύμφωνα με την έρευνα του οριενταλμασαζ στο βιβλίο του ολάνθιστου κήπου αναφέρονται τεχνικές αρωματοθεραπείας για την εναρμόνιση του ανθρώπινου πνεύματος με τον θεό και είναι γνωστή η περιγραφή του μουσουλμανικού παράδεισου με αρώματα και απολάυσεις.  Λέγεται μάλιστα στην ανατολή που τόσο αγαπάμε στο ορινεταλμασαζ ότι <<οι γυναίκες και τα αρώματα φτιάχτηκαν απο τον θεό για τους άντρες>>. Είναι τόσο σημαντικά τα αρώματα  για τους ανθρώπους όσο οι απέραντες εκτάσεις της Γαλλίας με λεβάντα για την παγκόσμια βιομηχανία αρωμάτων και πολυτελών ειδών.

Αρωματοθεραπεία και Αποτελεσματικότητα.
 
Τα αποτελέσματα των δραστικών ουσιών των αιθέριων ελαίων είναι πια γεγονός αναμφισβήτητο. Μπορείτε να δείτε τις αναλύσεις στο διδίκτυο για την αρωματοθεραπεία.

Στο M. D. Anderson Cancer Center του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, στο παγκοσμίου φήμης αντικαρκινικό κέντρο, δημιουργήθηκε υπηρεσία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αρωματοθεραπεία για τους καρκινοπαθείς αλλά και για αυτούς που τους φροντίζουν. Χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο και τις ενοχλήσεις της ασθένειας, αλλά και για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής των ασθενών.Σε κάποιες κλινικές στην Γερμανία και την Ελβετία χρησιμοποιούν αρωματοθεραπεία και ηχοθεραπεία πριν την εγχειρητική επέμβαση για καλύτερα αποτέλεσματα, καρδιακούς παλμούς και μια πιο φυσική αντίδραση του οργανισμού στις σωματικές αλλαγές .

 

Γιατί Αρωματοθεραπεία?Τι πετυχαίνουμε με την αρωματοθεραπεία?

Μία από τις κύριες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση σωματικών ενοχλήσεων και συναισθηματικών φορτίσεων είναι το μασάζ.

Διάφορες τεχνικές μάλαξης για μία ώρα τουλάχιστον σε συνδυασμό με την ευεργετική επίδραση των αιθέριων ελαίων καθιστούν το μασάζ αρωματοθεραπείας ιδανικό για:

 

 • την ανακούφιση πόνων,

 • την χαλάρωση των κουρασμένων και τεντωμένων μυών,πολύ σημαντική η αρωματοθεραπεία εδώ

 • την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου,

 • τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης,

 • την ανακούφιση των επώδυνων περιόδων,

 • την απομάκρυνση των τοξινών,

 • την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την βελτίωση της υφής του δέρματος,

 • την ανακούφιση πεπτικών και εντερικών προβλημάτων, 

 • την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,

 • τον έλεγχο του άγχους, πολύ δραστική η λεβάντα

 • την τόνωση του νευρικού συστήματος,

 • την καταπολέμηση αρνητικών συναισθημάτων και

 • την σωματική και πνευματική αναζωογόνηση.Αρώματα και αιθέρια έλαια. Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι μπορείτε να προμηθεύεστε αιθέρια έλαια ψυχρής απόσταξης στα φαρμακεία και σε βοτανάδικα μαγαζιά της περιοχής σας και να βάλετε στον χώρο σας χρησιμοποιώντας ρεσώ αρωματοθεραπευτή. Η αγορά αιθέριων ελαίων είναι οικονομική και σας προτείνουμε φυσικά αιθέρια έλαια και έλαια βάσης που μπορεί να είναι αμυγδαέλαιο η ελαιόλαδο για το σώμα σας και αποσταγμέννα για τον αρωματοθεραπευτή. Στο orientalmassage μπορούμε να σας προτείνουμε συνταγές αρωματοθεραπείας για ήρεμο ύπνο, ενέργεια.
 
Επίσης πάντα κατόπιν συμβουλής επαγγελματία η χρήση των αιθέριων ελαίων είναι  για μασάζ, επιθέματα, εισπνοές, ψεκασμούς, παρασκευή καλλυντικών, εξάτμιση-αρωματισμό χώρου, ακόμα και για εσωτερική λήψη!

 

 

Αντίδραση του οργανισμού μετα απο μια συνεδρία αρωματοθεραπείας. Η αποτοξίνωση ξεκινά.

 

Μετά από ένα μασάζ αρωματοθεραπείας μπορεί να βιώσετε διάφορες αντιδράσεις όπως:

 

 • έντονη δίψα,

 • περισσότερα ούρα, με πιο έντονο χρώμα και οσμή από ότι συνήθως,

 • ενεργοποίση του εντέρου,επομένως θα πρέπει να πηγαίνετε στο μπάνιο συχνότερα ως μέρος της αποτοξίνωσης

 • αέρια μέρος της ενεργοποίησης των εσωτερικών οργάνων,

 • εφίδρωση, με πιο έντονη οσμή από ότι συνήθως,

 • καταρροή και φλέγματα,κλείσιμο της μύτης (διαρκεί 10 λεπτά περίπου)

 • έντονη μυική χαλάρωση την επόμενη κυρίως ημέρα,

 • έντονο χασμουρητό, και καταπληκτικό  ύπνο την ίδια νύχτα.

 • Ανανέωση, ανάπλαση κυττάρων

 • μεγαλύτερη ενέργεια,

 • διάθεση για ομιλία.

 • απίστευτη ηρεμία και ΡΟΗ.`` Η ΖΩΝΗ``.

 

 

φρουτοθεραπεία και μασάζ
μασάζ με ελαιόλαδο
Αρωματοθεραπεία,μυοχαλαρωτικό μασάζ,κρυσταλλοθεραπεία,βιοενέργεια, αθλητικό μασαζ,δυναμικό ρείκι,μοναδικές θεραπείες προσώπου,deep tissue, μασάζ για αισθητική,ολιστικό μασάζ,λόμι λομι μασαζ.

Οι παραπάνω αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και σημαίνουν ότι ο οργανισμός αντέδρασε στο μασάζ, τα αιθέρια έλαια επιδρούν και έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες της αποτοξίνωσης και της αυτοθεραπείας. Μετά από μια συνεδρία μασάζ αρωματοθεραπείας, συνιστάται να καταναλώνετε  νερό προκειμένου να διευκολύνετε την αποβολή των τοξινών. Οπωσδήποτε πρέπει να μένετε μακριά από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ για τουλάχιστον μία ημέρα μετά το μασάζ!

 

Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγουμε την αρωματοθεραπεία?

 • σε άτομα που πάσχουν από φλεβίτιδα και/ή θρομβοφλεβίτιδα,

 • σε καρδιοπαθείς και/ή πρόσφατα εγχειρισμένους ασθενείς,

 • στις οξείες λοιμώξεις,

 • σε εμπύρετες καταστάσεις,

 • στις περιοχές που υπάρχουν πληγές, φουσκάλες, σπίλοι, εξανθήματα, μελανιές και κιρσοί,

 • σε εγκυμονούσες με ιστορικό αποβολών απαλό μασάζ και προσοχή στην ποσότητα αιθέριων ελαίων,

 • σε καρκινοπαθείς.

 • κάνουμε σε παιδιά και ηλικιωμένους αλλά το μασάζ πρέπει να είναι πολύ απαλό διότι οι οργανισμοί τους είναι πιο ευαίσθητοι.

 • Δεν χορηγούμε ποτέ αιθέρια έλαια σε παιδιά κάτω των 4 ετών γιατί είναι πολύ δυνατές ουσίες αλλά κάνουμε μασαζ με αμυγδαέλαιο πχ στα μωράκια που είναι ουδέτερο και απαραίτητο για τον σχηματισμό του σκελετού τους.

 

 

Αν σας ενδιαφέρει η τέχνη της αρωματοθεραπείας, μπορείτε να λάβετε μαθήματα στην Σχολή Εναλλακτικών Θεραπειών στο www.eyzein.org. Εκεί θα βρείτε μια πλούσια συλλογή από βιβλία με χρήσιμες συμβουλές, κατατοπιστικές οδηγίες και επεξηγηματικές εικόνες για μασάζ, εκτός των άλλων σε βρέφη και παιδιά και εγκυμονούσες. Καλό είναι να συμβουλεύεστε τον Ιατρό σας πρίν κάνετε αρωματοθεραπεία και να επιλλέξετε τον αρωματοθεραπευτή σας  με βάση το ένστικτο σας. Η επιλογή μασέρ είναι σημαντική υπόθεση. Το άτομο στο οποίο θα εμπιστευτείτε το σώμα σας πρέπει να έχει θετική ενέργεια, να διαθέτει άγγιγμα συμβατό με τις προτιμήσεις σας (μαλακό ή έντονο) και να είναι άξιο εμπιστοσύνης. Ειδικά αν θέλετε να κάνετε μασάζ αρωματοθεραπείας με σκοπό να αντιμετωπίσετε μια συγκεκριμένη ενόχληση βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής που επιλέξατε έχει ολοκληρωμένη και πιστοποιημένη εκπαίδευση προκειμένου να είστε σίγουροι ότι είναι γνώστης των ενδείξεων, αντενδείξεων και προτεινόμενων δοσολογιών των αιθέριων ελαίων.Η δύναμη του ανθρώπινου αγγίγματος και η αλληλεπίδραση που δημιουργείται μεταξύ δύο ανθρώπων κατά την διάρκεια ενός μασάζ είναι μοναδική!

Τα οφέλη ενός μασάζ αρωματοθεραπείας όταν γίνεται με τα ανθρώπινα χέρια είναι πολλαπλάσια απο ότι όταν κάνετε με ένα μηχάνημα. Ο θεραπευτής αντιλαμβάνεται καλύτερα τις προβληματικές περιοχές, επιτυγχάνει καλύτερη διεισδυτικότητα των αιθέριων ελαίων και μεταδίδει ενέργεια και ζωτική θερμότητα στον λήπτη του μασάζ.

 

Στην συνέχεια παραθέτω ορισμένες συνταγές από το βιβλίο "The Aromatherapy Bible" της Gill Farrer Halls που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αποτελεσματικά και απολαυστικά μασάζ
Για χαλάρωση στο μπάνιο: 2 φλιτζάνια αλάτων θειικού μαγνησίου (Epson salts), 5 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια: Λεβάντα, πορτοκάλι, λεμονόχορτο, τσαγιόδεντρο (tea tree). Χρησιμοποιείτε περίπου μισό φλιτζάνι για ένα μπάνιο.
Μείγμα για ψεκασμό δωματίου: 5 έως 20 σταγόνες του ελαίου της επιλογής σας σε 120 έως 240 ml αποσταγμένου νερού ή νερού πηγής. Έτοιμο! Μπορείτε να ψεκάσετε το δωμάτιο σας (προσοχή να μην πάει στα μάτια σας).
Γενικά και πιο απλά. Τι αιθέριο έλαιο για μια συνεδρία αρωματοθεραπειας να επιλέξετε?

 • Λεβάντα: Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί από τους Αιγύπτιους πριν 2.500 χρόνια ως άρωμα. Τώρα πλέον χρησιμοποιείται και είναι γνωστή για την καταπολέμηση της αϋπνίας, της ημικρανίας και ανακουφίζει από το στρες. Ιδανική για χαλάρωση.

 • Δεντρολίβανο: Το όχι και τόσο γνωστό αλλά ευώδες αυτό φυτό ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, θα βοηθήσει κατά της χαμηλής πίεσης και στα κρύα πόδια ή χέρια.

 • Δυόσμος: Βοηθάει στην πέψη και συμβάλλει κατά της ναυτίας.

 • Λεμόνι: Το έλαιο λεμονιού είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό / anti-stress.

Τα έλαια που είναι γενικά αντικαταθλιπτικά / anti-stress / και κατά του άγχους είναι τα:
Λεμόνι – Λεβάντα – Γιασεμί – Χαμομήλι – Μέντα
Προφυλάξεις για τα αιθέρια έλαια:
Δεν χρησιμοποιούνται κατά κανόνα εκτός ελάχιστων αιθέριων ελαίων σε:

 • Αλλεργικά άτομα (με ιστορικό αλλεργίας)

 • Εγκυμοσύνη

 • Ανοικτές πληγές

 • Υψηλή πίεση

 • Επιληψία

 • Περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών (ζητήστε συμβουλή του ιατρού σας)

 • Άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια που περιέχουν καμφορά και μέντα.

Γιατί: Τα 100% καθαρά αιθέρια έλαια είναι ουσίες δυνατές και απαιτείται μεγάλη προσοχή στη χρήση τους.

 • Διαβάστε με προσοχή ότι αναφέρεται στις ετικέτες και στα φυλλάδια

 • Μην τα χρησιμοποιείται ποτέ αυτούσια πάνω στο δέρμα αλλά αναμιγνύουμε σταγόνες και πολύ μικρή ποσότητα με έλαιο βάσης.


*Ιδέα: Λίγες σταγόνες στα ξύλα του τζακιού σας ή στα κεριά σας για την απορρόφηση καπνού τσιγάρων θα σας αρωματίζουν τους χώρους θαυμάσια

Η σύγχρονη βιομηχανία των αρωμάτων σήμερα. Σας άρεσε το video κάντε like.

Για να φτιάξουμε μαζί τα αιθέρια έλαια, τα έλαια για μασαζ και το προσωπικό σας αρώμα τηλεφωνήστε μας.Τηλ.6939186551.

                                                                                                                                                                                    Ανακαλύψτε  το ολιστικό μασάζ σώματος, τη Ρεφλεξολογία, το μασάζ αισθητικής, το Αθλητικό μασάζ, το Σουηδικό μασαζ, την αρωματοθεραπεία, το Deep tissue, το ενεργειακό μασάζ με κρυστάλλους, το μυοχαλαρωτικο μασαζ, το λομι λομι.                                                                                                                                                                                                     

bottom of page